Viina virtasi kieltolain aikana – Suruton Helsinki tuo ilon vuosikymmenen iholle
Kieltolain Helsingissä 1920-luvulla alkoholin käyttö lisääntyi rajusti.
Valtava videoseinä tervehtii jo eteisessä. Siinä 1920-luvun Helsinki-aiheisia valokuvia liukuu kohti ja ohi videoinstallaationa.
“Seinä näkyy itse asiassa ulos asti”, kertoo tuottaja Jere Jäppinen Helsingin kaupunginmuseosta.
Hakasalmen huvila on viime syyskuusta asti esitellyt Surutonta Helsinkiä 1920-luvulla.
Näyttely on mukava ja monipuolinen katsaus lähes sadan vuoden taakse helsinkiläisten iloihin, vapaa-aikaan ja juhlintaan.
Musiikki soi ja hameenhelmat heiluivat tanssiaisissa. Ja viina virtasi, vaikka Suomessa elettiin kieltolain aikaa. Pirtumarkkinat kukoistivat. Kun mietoja juomia ei ollut saatavilla, pirtulla saavutetut humalatilat olivat usein tuntuvia.
Kotikännäily oli yleistä, tästä kertoo muun muassa se, että museon oli helppo löytää kuvia ryyppäävistä helsinkiläisistä yksityisasuinnoissaan.
Näyttelyn yläkerrassa huoneiston oven takaa kuuluu humalaisen seurueen näyteltyä metelöintiä. Oven vieressä on kuva verisistä ulkorappusista: kieltolain aikana alkoholinkäyttö lisääntyi ja niin myös väkivalta. Vuosikymmen onkin Suomen väkivaltaisin, jos sotia ei huomioida, kertoo Jäppinen.
Helsinkiläisten loma-ajasta kertoo näyttelyn vanerimökki merimaisemalla. Tällaisia yhden kesän kasassa pysyviä mökkejä helsinkiläisperheet rakensivat ulkoilualueille kesämajoikseen.