Tyylikirjailija Jani Niipolan solmio pysyy kaulassa myös kotisohvalla
Miesten muodin asiantuntija neuvoo valitsemaan bisnesasun, joka on mukava. ”Se näkyy itsevarmuutena suorituksessasi.”
Tyylikirjailija Jani Niipola omistaa verkkarit.
”Kyllä minä niitä joskus pidän. Olin juuri kipeänä ja silloin olin verkkareissa. Sitten palasin töihin, ja kun yhtenä iltana laitoin verkkarit kotona jalkaan, niin lapsi kysyi, että oletko sinä taas kipeä.”
Bisnespukeutumisen opaskirjan viime syksynä julkaissut Niipola pukeutuu niin kuin opettaa: tarpeeksi mukavasti, ettei työpäivän jälkeen ole tarvetta vaihtaa verkkareita tai muuta kotiasua päälle.
”Minulla ei ole erikseen työ- ja kotivaatteita. Jos minulla on solmio päivällä töissä, niin saattaa olla, että se on iltaan asti kaulassa”, 41-vuotias toimittaja-kirjailija sanoo.
”Pyrin siihen, että vaatteeni ovat niin mukavat, ettei niitä tarvitse vaihtaa heti, kun pääsee pois töistä.”
Niipolalla on töissä useimmiten päällään farkut, kauluspaita ja pikkutakki.
”Toki otan kotona pikkutakin pois, mutta en farkkuja tai paitaa.”
Mukavuus ja bisnespukeutuminen ovat kaksi asiaa, jotka Niipola haluaa mielellään yhdistää.
Esimerkiksi jos päivä pitää sisällään tärkeän tapaamisen tai vaikkapa esiintymisen yleisön edessä, Niipola neuvoo valitsemaan ylleen vaatteet, joihin voi luottaa.
”Ettei juuri sinä päivänä ole se kauluspaita päällä, joka nousee aina housuista, kun nostat kättä.”
Kun päällä on vaatteet, joista tietää, etteivät ne petä tiukassakaan tilanteessa, esiintyminenkin on varmaa ja rentoa.
”Mukavuus näkyy ulospäin rentoutena ja itsevarmuutena”, Niipola väittää.
Niipola on Kauppalehti Option toimittaja. Hän muun muassa tuottaa Option tyylikoulu-palstaa. Työpaikka on Alma-talo Töölönlahdella.
Niipola kirjoitti Minna Kiistalan kanssa Menesty tyylillä -kirjan. Lokakuussa 2017 ilmestynyt, bisnespukeutumiseen keskittyvä kirja herätti paljon huomiota.
”Kirjailijan näkökulmasta on hyvä, ettei kirjaa vaieta kuoliaaksi. Mutta keskustelun sävy yllätti meidätkin. Oli opettavaista meille tekijöille, että ihmiset ottavat pukeutumisen henkilökohtaisesti. Pitää miettiä, miten siitä puhuu.”
Keskustelupalstoilla palaute kohdistui – muun muassa – kirjan kehotukseen, että naisten tulisi suosia hametta bisnespukeutumisessa, tai että miehen kannattaa hankkia peräti 300 euron kengät sadan euron kenkien sijaan.
”Kohusta tuli alkujärkytyksen jälkeen fiilis, että tälle kirjalle oli tilausta, koska monet tuntuivat ajattelevan niin mielenkiintoisella tavalla tästä aiheesta”, Niipola pohtii.
Niipolan mielestä kohun keskellä meni ohi se, että suomalaiset osaavat jo pukeutua käytännöllisesti sään mukaan.
”Käytännöllisyys olisi helppo siirtää omaan tyyliin, eli että pukeutuisi duunissa tilanteen mukaan.”
”Kun nyt on kengät mainittu, niin kannattaa pitää huolta, että on hyvät kengät jalassa. Kun jalat eivät kastu, niin jo siitä tulee hyvä fiilis.”
3 x tyyli Jani Niipola
Tyyli#1 kengät
”Luottokenkäni ovat nämä Red Wing Iron Ranger 8119 -saappaat, jotka eivät pelkää mitään säätä. Miehen vaatekaapissa laatukengät ovat yksi tärkeimmistä ostoksista. Laatu kestää aikaa ja kulutusta.”
Tyyli#2 puhelin
”IPhone. Käytän puhelintani liikaa ja selitän asian itselleni työnteolla. Puhelin on minulle työkalu, jolla seuraan uutisia, mutta myös teen muistiinpanot ja nauhoitan haastattelut. Eniten käyttämäni ominaisuus on kamera.”
Tyyli#3 takki
” Suomessa kannattaa sijoittaa kunnon päällystakkiin, sillä sitä voi käyttää suurimman osan vuodesta. Täydellinen takki on sellainen, jossa käytännöllisyys ja tyylikkyys paiskaavat kättä.”