Lyonin yllätysmenu vakuuttaa

Ravintola Lyonin ruokasali on verrattain pieni. Pöydän varaaminen etukäteen on suotavaa.

 

Viiden ruokalajin menu sisältää kekseliäitä annoksia.

 

Kalaa, ankanmaksaa, kalaa, kanaa ja jäätelöä.

Siinä Lyonin viiden ruokalajin yllätysmenu ilman ylistyssanoja, Niiden aika on hetken kuluttua.

Lyon on tarjoillut ranskalaisvaikutteista ruokaa jo vuodesta 1966. Nykyään suomalaisuus on annoksissa korostettuna.

Vastapäisen Oopperan asiakkaat ovat tärkeitä Lyonille ja keittiö onkin auki siten, että ennen esitystä tai sen jälkeen ehtii ruokailemaan Lyonissa.

Ravintolassa on suppea a la carte -lista ja laaja ranskalaisten viinien lista. Pääpaino ruoassa on suosituissa yllätysmenuissa, joita Lyon on tarjoillut asiakkailleen nelisen vuotta.

Neljän ruokalajin menu maksaa 54 euroa ja siinä on kaksi alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruoka (2+1+1). Yhdeksän ruokalajin menu on muotoa 4+3+2 ja maksaa 89 euroa. Näiden ääripäiden lisäksi saatavilla on viiden ja seitsemän ruokalajin yllätysmenuja.

Ennen annoksiin pääsyä tarjoilija tuo pöytään itse leivottua leipää ja itse kirnuttua voita. Yhdistelmä on yksi parhaista talon leivistä joita on tullut vastaan.

 

Keittiön yllätys. Persiljapedillä on muikkutaco ja paahdettua mukulaselleriä.

 

Pian keittiöstä kurvaa kokki keittiön tervehdyksin: ruistaco muikkutäytteellä, paahdettua mukulaselleria ja itse tehtyä viiliä. Annokset ovat kekseliäitä ja maukkaita, mikä lupailee hyvää varsinaisia annoksia ajatellen.

Yhteensä illan aikana pöydän vieressä käy kolme eri kokkia tarjoilemassa valmistamansa ruoat ja kertomassa niiden sisällön.

Ensimmäinen alkuruoka on sokerisuolattua siikaa. Graavikalan maku on oivallinen yhdessä omena-vinegretten kanssa. Rapeat perunalastut on kekseliäästi  pyöritelty merileväpulverissa.

 

Puna­juuri­kiekkojen alle on piilottettu ankanmaksaa. Annos on ollut Lyonissa jo neljä vuotta.

 

Toinen alkuruoka on yhdistelmä Suomea ja Ranskaa: ankanmaksaa punajuurilla.

Pääruoat aloittaa merilohi, joka on paistettu varovasti oikeaan kypsyyteen. Kaverina lohella on vihreän eri sävyjä eli savoynkaalia, parsakaalia ja pikkelöityä villiparsaa. Kevyen kermakastikkeen kirjolohenmäti tekee annoksesta pirteän.

 

Pääruoka. Paistetun merilohen mukana tulee savoynkaalia, parsakaalia ja villiparsaa.

 

Toinen pääruoka on täydellisen murea annos kotimaista kukkoa. Lisukelista on pitkä: kukkakaalia, kanttarellia, salviaa, sekä friteerattu kukonnahka, joka on kuin paksu perunalastu.

Jälkiruokana on lipstikkajäätelöä, joka on hauskasti kääritty pikkelöityihin kurtturuusun terälehtiin. Eli samoihin ruusuihin, mitä lähes joka pihasta löytyy.

Tarjoilusta ja kekseliäistä annoksista näkee, että ruoka otetaan Lyonissa tosissaan, mutta pieni pilke silmäkulmassa.

 

Jälkiruoka. Lipstikkajäätelön päälle Lyonin kokit ovat asetelleet pikkelöityjä kurtturuusun lehtiä.

 

 

 

Ruoka 9+

Hinta-laatu 4
Tunnelma 3
Palvelu 4

Arvosteluasteikko:Ruoka: 4–10
Hinta-laatu, tunnelma  ja palvelu:  0–5

 

LYON

Mannerheimintie  56
puh. 01 0328 1560
www.ravintolalyon.fi

 

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@toolonlahti.fi